Zima je obdobím rozjímání a časem ledvin

list V: Inspiruj se

Zima nám nabízí možnost strávit více času sám se sebou. Je to období zastavení se. Krátké dny, delší večery. Čas, kdy je síla směrovaná do kořenů, do základů.

Jak si zachovat sílu během těchto chladných dnů? Jak mít dostatek energie pro příchod očistného období jara?

Zima je spojovaná s prvkem vody. Orgány spojené s tímto prvkem jsou ledviny a močový měchýř. Právě ony jsou v období zimy nejvíce ohroženy. Lidé se slabou energii Ledvin se chladu raději vyhýbají a zimu prostě v lásce nemají. Pocítit fyzickou slabost, velký chlad, nedostatek energie a vyčerpání mohou i ti, co se v letních dnech o sebe špatně starali. Během ledna a února jsou lidé náchylnější k úzkostem, depresím, pociťují strach a životní tíhu. A to hlavně lidi s disharmonii v okruhu ledvin. 

Prvek vody ovlivňuje veškeré tekutiny v těle sliny, pot, slzy a mízu. Pokud je něčeho málo nebo naopak příliš, ukazuje to na nerovnováhu tohoto prvku. U prvku vody to je např. nadměrné pocení, sucho v ústech, otoky, lymfatické městnání, slzení či suchost oka. Pracujeme-li na podpoře funkce ledvin a jeho párového orgánu močového měchýře, dochází k znatelnému zlepšení.

Pokud máme silnou energetiku ledvin, cítíme se sebejistě, máme odvahu a chuť žít.


Číňané velmi dbali o svou jing, které se uchovává právě v ledvinách. Tato síla je nám dána do vínku od matky a během života ji můžeme jen udržovat. Je předpokladem dlouhověkosti. Energie okruhu Ledvin určuje naši vitalitu, naši schopnost rozmnožování, vývoje a zrání. Je zásadní pro zdraví kostí, kolen, kvalitu vlasů a správný růst a libido. Bolavá bedra, šedivění vlasů, ztráta sebedůvěry to vše značí oslabení prvku vody.


A co vlastně energetiku okruhu Ledvin oslabuje?


Je to velmi intenzivní způsob západního života. Dlouhé přesčasy, namáhavé vyčerpávající studium, také chladné povrchní vztahy. Neboť srdce je právě tím orgánem, který může naše ledviny doslova vyživit, zahřát. A to láskou, kvalitou a vřelostí našich vztahů.

Z potravin se vyhněme slazeným studeným nápojům. Vynechejme jednoduché cukry, lilkovitou zeleninu např. brambory, lilek, rajčata. Mléčné výrobky je vhodné omezit na minimum. Kávu si dopřejte během zimy jen svátečně.


Jak tedy energii(oheň) ledvin posílit, jak navrátit rovnováhu prvku vody? Pojďme si tedy říci, čím energii ledvin podpoříme a čemu je dobré se vyvarovat.

Vyvarujme se chladu. Udržujme tělo v teple. Čím více jste vyčerpaní, tím vás chlad více ohrožuje. Tělesnou aktivitu volme jen udržovací, ne výkonnostní. Ideální je svižná chůze, qigong, protahovací prvky jógy pro dráhu ledvin a močového měchýře. Plavání a následné saunování. V sauně vřele doporučujeme aplikaci vonných olejů. Připravíme si je mícháním kvalitního rostlinného oleje s čistou éterickou silicí.

Ledviny ocení skvělý cedr, bergamot, cypřiš a jalovec. Vyzkoušejte!

Recept pro podporu jing ledvin:


Vezmeme 4kg obyčejné kuchyňské soli, vsypeme na plech, vložíme do trouby rozehřáté na 160stupňů cca na 10minut. Plech položíme na podlahu(na prkénko), plosky nohou v ponožkách dáme na sůl. Necháme sůl prohřívat a vyživovat přes reflexní body energii našich orgánů. Ponožky můžeme též sundat a nechat nohy brouzdat v soli, jako v písku u moře. Opatrně, až sůl nebude příliš horká. Období mezi 1719 hodinou je ideální. Ledviny v tuto dobu svou citlivost zvyšují a vnímají veškerou stimulaci daleko intenzivněji. Rituál opakujte pravidelně po dobu 3—6 týdnů!


Potraviny

Jídlo volme teplé, čerstvé s láskou připravené.

Polévky:

vývary s kořením „Pro obnovení základu“ (směs kořínků bylinek pro podporu jing v ledvinách) ideální po virózách, při vyčerpání;
zeleninové krémové polévky např. dýňový krém, hráškový krém a skvělý brusinkovo - mrkvový krém…. Recept brzo na našem Facebooku!

Fazole:

adzuki
černé
bílé

Zelenina — hlavně kořenová:

řepa
mrkev
celer
špenát
růžičková kapusta
cukety
dýně

Obiloviny:

jáhly
rýže
pohanka
proso

Maso:

ryby
krůtí
hovězí vše, ideálně domácí
biochov

Další:

sezamová neloupaná zrna či pastaryby
řasy
skořice cejlonská

Tekutiny:

voda nejlépe teplá
obilná káva z čekanky např. Caro
bylinné čaje z celíku, přesličky, brusinky, medvědice, kopřivy, vřesu

Užívejte zimní čas, hřejte se u ohňů, v náručí svých blízkých a vyživujte svá srdce láskou....

Ledviny to ocení.