Období růstu – jaro – je časem jater a žlučníku

list V: Inspiruj se

Po dlouhém zimním rozjímání se hlásí postupně a stále intenzivněji asertivní jaro. Cítíme to všude i při každém nadechnutí. Přichází změna energii, a tím se mění i potřeby našeho těla.

Na jaře energie země stoupá směrem nahoru, jak v rostlinách, tak i v nás lidech a bere s sebou vše nepotřebné zatěžující. Tzv. jarní úklid je tady. Jak se vyhnout jarní únavě? Jak nejlépe odlehčit tělo po zimě, a tím vytvořit prostor nové funkční?


Začíná období vzestupu jangu. Síla z kořenů míří směrem vzhůru na povrch, míří ven.

Dřevo jako prvek je podle principů čínské medicíny přiřazen k jaru. K ročnímu období, kdy půda puká pod energií a pod novou silou růstu. Orgány spojené s prvkem dřeva jsou játra a žlučník. Právě ony jsou nyní nejvíce citlivé a potřebují naši pozornost.

Lidé s oslabenou jaterní funkcí mohou během jarních měsíců pociťovat nepříjemnou ztrnulost tzv.dřevěnost na těle i na duchu. Také vnímají zhoršení zraku a kvality nehtů. Trápí je různé alergie, velká únava a bolesti hlavy. Stejně se cítí lidé, kteří v zimním období neuměli odpočívat.


Signál, že je třeba udělat detox.

Pokud přijde jarní únava, tak je to signál, že je třeba udělat detox, nikoliv zvýšit dávky kávy a dobíjet energii cukrem. Tělo se totiž zbavuje odpadu a my mu můžeme snadno v tomto procesu pomoci.

Během března a dubna jsou lidé více podráždění, hněviví, náchylnější k emočním výbuchům a vzteku. A to hlavně lidé s oslabeným jaterním okruhem. Zelená je barvou jara a prvku dřeva. Barva mladých rostlinek, mladých lístků dominuje v jarní přírodě. Je to barva žárlivosti, netrpělivosti, pomstychtivosti. Emocí, které mají úzký vztah ke žlučníku. Vášeň pro tuto barvu nebo odpor k ní mohou poukazovat na nerovnováhu v prvku dřeva. Také zelený odstín v obličeji značí problém v této oblasti.

Prvek dřevo také kontroluje naše vazy a šlachy a jejich schopnost spolupráce se svaly. Když játra nemohou dostatečně vyčistit krev, nejsou šlachy a vazy dobře vyživovány, ba naopak jsou zanášeny. To nám ukazuje přímou spojitost mezi játry a kondicí pohybového aparátu.


Játra jsou jedním z našich nejdůležitějších orgánů. Co je dobré o nich vědět?

Mezi její hlavní funkce patří hromadění krve a stejnoměrné rozdělení toku energie v celém těle a ve vědomí. Je-li tato schopnost narušena, dochází k váznutí toku čchi v těle. To má pak za následek zvýšení fyzického i mentálního napětí.

Další významný úkol jater je odstraňování jedů, toxinů z krve. Je-li toxická zátěž v těle příliš vysoká, dochází k poškození jaterních funkcí. Játra pak mohou být oteklá, rozšířená a tlačí na okolní svaly a obratle. To se obvykle projeví bolestí zad ve střední části páteře.


Zdravá játra se vyznačují vyváženým proudem energii v celém těle a tím i harmonickým vývojem ducha a myšlenek.

Symptomy nerovnováhy jater jsou různé např. nevolnost, říhání, slabé trávení, nadýmání, žlučové kameny, PMS, nejasné vidění, ztuhlé svalstvo, dna, hemeroidy, modřiny.

V emoční rovině je to křik, hněv, deprese, neschopnost organizovat, strnulost, agrese, velká náladovost.

Povaha člověka se zdravými játry je vyrovnaná, klidná, zbavená zbytečného napětí.


A co vlastně energetiku okruhu jater oslabuje?

Je to hlavně přemíra toxické zátěže jak z potravy, léků tak i z ovzduší. Dále nezpracované nahromaděné emoce jako frustrace, zlost a nenávist. Tyto pocity vyčerpávají zásobu energie jater a vedou pak k dlouhodobým zdravotním potížím.


Pro naše játra je dobré umět upustit páru.

Nedržme v sobě tyto emoce a raději je z těla vyventilujme. Jako ozdravné se jeví krátké energické výbuchy zlosti mířené třeba do polštáře nebo boxovacího pytle, intenzivní zadupání nohou do podlahy a také hlasité zakřičení si „na lesy“.

Nachlazení na jaře můžeme předejít, když bude chránit své tělo před větrem hlavně choulostivou oblast ramenou a krku. Počasí na jaře se během dne několikrát promění jako mávnutím kouzelného proutku. Běžné je střídání teplot, ale i intenzivní vítr. Doporučujeme všem nosit na jaře šálu.


Co můžeme pro svou vitalitu jater udělat? Jak navrátit rovnováhu prvku dřeva?

Pojďme si tedy říct, čemu je dobré se vyvarovat a jak postupně probouzet tělo k aktivitě.


Jaterní funkce podpoří kyselá chuť a zelené potraviny.

Vynechejme zcela smažené, fritovaná jídla. Omezme na minimum alkohol, tučná masa, smetanové sýry a vejce. Také přemíra čokolády, kávy a pomerančů, pražených oříšků může játra zatížit.


Pohyb jako prostředek povzbuzení toku mízy, lymfy v těle.

Játrům dělají velmi dobře dlouhé procházky v přírodě. Tělo potřebuje svůj čas, aby se přizpůsobilo nové roční době, aby se energie postupně zevnitř znovu vybudovala. Každodenní pohyb jako hodinová chůze je pro zdraví jater nezbytný.

Začneme s mírným tělesným cvičením a pozvolna během jara rozšiřujeme svůj pohybový program. Jak jsme si již říkali, nerovnováha jater vyvolává v těle napětí, to můžeme účinně rozpustit díky protahovacím cvičením např. strečink, jóga. Stále platí, že nejlepší očistou je každodenní pohyb na čerstvém vzduchu. Procházka v lese, běh, kolo...,to vše si dopřejte každý týden. K tomu denní jógovou sestavu pro pružnost těla.

Éterické oleje jsou skvělými pomocníky pro podpoření klidu mysli a prevencí depresivních nálad. Tyto jsou na jaterních disbalanci nejlepší bergamot, heřmánek, grapefruit, neroli.


Jak na jarní očistu pomocí stravy? Co naše játra na talíři ocení?

Jarní jídelníček má být zelený, šťavnatý a z větší části teplý. Místo pečení spíše napařujeme, blanšírujeme, vaříme ve vodě, šetříme s tukem. Upravme stravu více ve prospěch té rostlinné složky a eliminujte živočišné tuky. I naši předci drželi 40 dní půstu až do Velikonoc. Co si kdo ve stravě vysadí, je jeho volba i výzva.


Nenahraditelná je v procesu obnovy síly a aktivity těla po zimě divoká zelenina, tzn. divoké býlí.

Právě na jaře je v mladých čerstvě vykouklých rostlinkách neopakovatelná síla a energie. Je v nich vše, co v zimním období tělu chybí. Koncentrace léčivých látek, vitamínů, enzymů je nyní obrovská. Využijme ji pro podporu kondice našeho těla. Jejich barva i lehce kyselá chuť jsou očistu těla a podporu jater přímo stvořené. Dopřejme si každý den k jídlu porci divokých lístků. Můžeme je přidávat do očistných smoothie, do salátů. Hodí se k posypání chleba s pomazánkou. Také přidávejme na konci vaření do již hotových polévek, obilovin či teplé zeleniny.

Náš tip:

V březnu a dubnu o víkendu v čase vašeho volna si vyjděte do lesa, nebo na hranice luk a lesů. Tam si nasbírejte dostatečné množství jarních bylin a doma si je dejte do dózy a uchovejte v lednici. Vydrží Vám cca 5–7 dnů do dalšího sběru. Pak každý den odebírejte –-2hrsti a přidávejte do jídla. Nesbírejte v místech hromadného venčení domácích mazlíčků. My máme v oblibě bršlici, kopřivu, česnáček, smetánku, potočnici, řeřišnici, ptačinec, sedmikrásku, medvědí česnek a lístky orseje před prvním květem.

Vězte, že žádný doplněk stravy vám tuto sílu divokých jarních bylin nemůže nahradit.


Potraviny

Jídelníček na jaře se skládá z celozrnných obilovin, luštěnin, semínek, řas, zelených potravin a ovoce.

Polévky:

ty jsou stále důležitou součástí jídelníčku, snažíme se do nich zakomponovat divoké bylinky
brokolicová s medvědím česnekem
špenátová s kopřivou

Zrniny:

amarant
quinoa

Obiloviny:

kvalitní celozrnné obilniny
pšenice
žito
proso
pohanka
neloupaná rýže

Naklíčená semínka:

ředkviček
rukoly
řeřichy

Zelenina:

mrkev
ředkev
chřest
artyčok
květák
brokolice
zelí
avokádo
pórek

Luštěniny:

fazole adzuki
červená čočka
sója

Ovoce:

jablka
citróny
jahody
grapefruit
bobuloviny

Maso:

králík
ryby netučné
kuře z domácího chovu

Další:

neloupaná sezamová zrna
sinice, řasy
olivový, sezamový olej
kurkuma, kardamom, kmín, fenykl, česnek

Tekutiny:

voda v pokojové teplotě s trochou kvalitního jablečného octa
šťáva z mrkve, trochy citrónu a s pár kapkami olivového oleje

Byliny na podporu funkce jater a žlučníku:

smetánka
kopřiva
čekanka
ostropestřec
lopuch
máta
smil
třezalka
heřmánek

Život nezná mantinely. Buďme kreativní, využijme nových možností, které nám jarní čas přináší ke změně. Teď je ten pravý čas.