Podzimní rovnováha

On:

Také vám přijde, že se po létě potřebujete chvíli zklidnit? Odpočinout si a prostě vydechnout? Chladnější dny vybízejí k tomu zalézt si doma pod deku a najít si nové, klidnější rituály. Naše těla se totiž neřídí pouze cirkadiánním biorytmem (24h), ale také cirkanuálním. Pokud jste tyto pojmy ještě neslyšeli, pojďme si je vysvětlit a zjistit, jaký mají vliv na naše zdraví a pohodu. 

Také vám přijde, že se po létě potřebujete chvíli zklidnit? Odpočinout si a prostě vydechnout? 

Tak právě od toho tady máme podzim. Chladnější dny vybízejí k tomu zalézt si doma pod deku a najít si nové, klidnější rituály.

Naše těla se totiž neřídí pouze cirkadiánním biorytmem (24h), ale také cirkanuálním. A pokud jste tyto pojmy ještě neslyšeli, tak si je pojďme nejprve vysvětlit.

Pro cirkadiánní rytmus je důležité, aby byl slazen se dnem a nocí. Aby si tělo v noci řádně odpočalo, regenerovalo se a poté bylo připraveno fungovat ve dne. Pokud je tento rytmus rozhozen, může způsobit nespavost, únavu a celkovou otupělost. Cirkadiánní rytmy jsou sledovány systémem našich těl a díky tomu také synchronizovány s “hodinami” v našem mozku. Tyto “hodiny” jsou ovlivněny hlavně prostředím a světlem, díky kterému dokážeme být ve dne aktivní a v noci odpočívat. Pokles denního světla u lidí vyvolá zvýšení hladiny melatoninu, který usnadňuje spánek. Proto, když zapadne slunce, tak na nás již může jít únava, podobně fungují také temné místnosti, ve kterých můžeme pociťovat větší míru ospalosti. Ačkoli cirkadiánní režim působí na všechny stejně, tak jeho fáze se liší jednotlivec od jednotlivce. Lidé se rozlišují na ranní ptáčata - ti kteří jsou nejproduktivnější již od brzkého rána, ale s postupem dne jejich zápal upadá. No a samozřejmě na sovy - kteří si ráno rádi pospí a jsou nejvýkonější večer. Fáze dne má účinky i na sportovní výsledky.

U nově narozených dětí se cirkadiánní rytmus vyvíjí až od několika měsíců. Proto se stává, že miminka bývají v noci vzhůru a celkově je jejich spánkový režim velmi nepravidelný. Melatonin se u dětí uvolňuje cca od 3 měsíců věku, kortizol od 2 do 9 měsíců věku.

Naopak už zmiňovaný cirkanuální rytmus je biologický proces v našich tělech, který se odehrává v rozmezí jednoho kalendářního roku. Jinak jej můžeme nazvat jako sezónní rytmus. Tento proces zažívají jak rostliny, tak i zvířata, protože příroda a roční období ovlivňuje nás všechny. Mnoho organismů vyzařují změny chování, ale také své fyziologie, právě podle ročního období, které zrovna přichází. Například změna srsti, hibernace, migrace, reprodukce. Častokrát na sobě také můžeme po létě pozorovat tzv. “podzimní únavu”.

Na cirkanuální biorytmus se zaměřují i naše Bylinky do schránky. V tomto balíčku, který naleznete pravidelně každý měsíc ve schránce, najdete lahodnou čajovou směs sestavenou podle toho, co Vaše tělo v dané roční období potřebuje.

cirkadiánních a cirkanuálních rytmů je patrný vliv vnějších podnětů, podle kterých se naše tělo orientuje. Například pohyb Země kolem své osy, kolem Slunce, ale také její elektromagnetické pole, kosmické záření a zejména světlo. A právě světlo je pro organismy nejvýznamnějším a nejspolehlivějším podnětem z okolí.

Tuto skutečnost si určitě dokážete představit sami na sobě. Díky světlu a našemu správnému vnímání denní i roční doby naše tělo dokáže produkovat dostatek melatotninu, který, jak už jsme zmiňovali výše, je nezbytný pro zdravý a plnohodnotný spánek. No a bez kvalitního spánku to dlouhodobě určitě nepůjde. Bojujete-li tedy se špatným usínáním a neklidným spánek, tak důvodem může být nedostatek melatoninu. Stejně tak jako špatné přizpůsobení spacích podmínek. Koukáte se před spaním do telefonu, do počítače nebo na televizi? Všechny tyto indikátory mohou mít vaši nespavost na starost. Zkuste si tedy do ložnice raději pořídit zdravé červené světlo, přečíst si před spaním pár stránek knihy a nebo také zařadit podpůrný prostředek s melatotninem.

Nedostatek tohoto spánkového hormonu má za vinu kromě poruch spánku také kardiovaskulární, endokrinní poruchy, ale i psychická onemocnění.

Pokud tedy cítíte, že byste se potřebovali více napojit na své vlastní Já, odpočinout si a prostě být sám/sama sebou, může to být i proto, že jste dlouhodobě ignorovali své rytmy a chybí vám napojení na svou intuici. Zkuste na malou chvíli zpomalit a užít si, co vám právě aktuální roční období přináší. Zařaďte denně procházku, myslete také na kvalitní spánek a zkuste jej podpořit i nějakou z našich čajových směsí. Klidně i na míru a nebo do schránky.

Comments

Leave your comment