Jak pečovat o zdraví střev: Co jim škodí a co prospívá?

On:

Střeva jsou často označována jako druhý mozek našeho těla. Jejich zdraví ovlivňuje nejen naše fyzické, ale i duševní zdraví. Jaké faktory střevům škodí a co jim naopak prospívá? Pojďme se podívat na to, co by mělo být součástí našeho životního stylu a čemu se naopak vyhnout.

Co střevům nesvědčí

Sladkosti a průmyslově zpracované potraviny

Naše střeva rozhodně neocení nadměrnou konzumaci sladkostí a průmyslově zpracovaných potravin. Tyto potraviny často obsahují vysoké množství cukrů, umělých sladidel a konzervantů, které narušují rovnováhu střevní mikroflóry. Cukry a rafinované sacharidy mohou podporovat růst škodlivých bakterií, což může vést k trávicím potížím, zánětům a dalším zdravotním problémům.

Tip: Snažte se omezit konzumaci sladkostí a raději sáhněte po přírodních sladidlech jako je med nebo stévie. Místo průmyslově zpracovaných potravin vybírejte čerstvé a minimálně upravené potraviny. Například si připravte domácí müsli tyčinky z ovesných vloček, sušeného ovoce a ořechů.

Stres

Stres je jedním z největších nepřátel našich střev. Chronický stres může negativně ovlivnit trávicí systém, způsobovat bolesti břicha, nadýmání, průjmy nebo zácpu. Stres také ovlivňuje střevní mikrobiom, což může vést k dalším zdravotním komplikacím. Když jsme ve stresu, naše tělo produkuje více kortizolu, což může narušit rovnováhu mezi dobrými a špatnými bakteriemi v našich střevech.

Tip: Naučte se techniky na snižování stresu, jako jsou meditace, jóga nebo hluboké dýchání. Pravidelný pohyb a dostatek spánku také přispívají k redukci stresu. Vyzkoušejte také aromaterapii s esenciálními oleji, jako je levandule nebo heřmánek, které mají uklidňující účinky.

Léky - antibiotika a ibuprofeny

Některé léky, jako jsou antibiotika a ibuprofeny, mohou mít negativní dopad na zdraví střev. Antibiotika ničí nejen škodlivé bakterie, ale i ty prospěšné, což může narušit rovnováhu střevní mikroflóry. Ibuprofen a další nesteroidní protizánětlivé léky mohou způsobovat podráždění žaludku a střev a při dlouhodobém užívání vést k vážnějším problémům.

Tip: Pokud musíte užívat antibiotika, konzultujte s lékařem možnost podpůrné probiotické terapie. V případě potřeby protizánětlivých léků zkuste hledat alternativy nebo minimalizujte jejich užívání. Při léčbě antibiotiky dbejte na dostatečný přísun probiotik prostřednictvím stravy, například jogurtů, kefíru nebo kvašené zeleniny.

Co střeva naopak ocení

Pravidelné zařazení ovoce a zeleniny do jídelníčku, kvašené výrobky

Pro zdraví střev je důležité pravidelné zařazení ovoce a zeleniny do jídelníčku. Tyto potraviny jsou bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, které podporují správné trávení a zdravou střevní mikroflóru. Kvašené potraviny, jako je kysané zelí, kimchi nebo jogurt, jsou plné probiotik, která pomáhají udržovat rovnováhu střevních bakterií.

Tip: Zařaďte do svého jídelníčku denně porce čerstvého ovoce a zeleniny a nezapomeňte na pravidelnou konzumaci kvašených výrobků. Skvělým příkladem může být například salát z kysaného zelí s mrkví a jablkem, nebo domácí kimchi jako příloha k hlavním jídlům.

Pauzy v jídle/lačnění – jíst třikrát denně a minimálně 12 hodin přes noc bez jídla

Pravidelné pauzy v jídle a noční lačnění mají pozitivní vliv na zdraví střev. Přerušovaný půst, tedy jíst třikrát denně a minimálně 12 hodin přes noc bez jídla, pomáhá střevům regenerovat a zlepšuje jejich funkci. Tento režim podporuje také detoxikaci těla a přirozené procesy samoozdravování.

Tip: Zkuste dodržovat režim tří jídel denně a přes noc nechte svá střeva odpočívat alespoň 12 hodin bez jídla. Můžete také zkusit zařadit jeden den v týdnu, kdy budete jíst pouze lehkou stravu nebo budete držet půst.

Pobyt v přírodě

Pobyt v přírodě má na naše střeva blahodárný vliv. Kontakt s přírodním prostředím a čerstvým vzduchem podporuje rovnováhu střevního mikrobiomu. Navíc, pohyb v přírodě a fyzická aktivita přispívají k celkové pohodě a snižují stres.

Tip: Věnujte pravidelně čas pobytu v přírodě, ať už formou procházek, turistiky nebo jiných venkovních aktivit. Pobyt v lese, parku nebo u vody má nejen pozitivní vliv na vaše střeva, ale také na vaši mysl. Zapojte do svých aktivit rodinu nebo přátele a užijte si společné chvíle venku.

Comments

Leave your comment