V červnu pečujme o tenké střevo

list V: Inspiruj se

Tento měsíc je třeba pečovat o tenké střevo. Naše tělo funguje podle biorytmů a červen je obdobím, kdy doporučujeme věnovat zvýšenou pozornost právě tomuto orgánu.

I bylinnou směs, kterou vám tento měsíc doručujeme do schránky, připravujeme tak, aby podporovala vyváženost v organismu s nástupem horkých dní.  Protože se jedná o poměrně zásadní téma, článek bude poněkud delší než obvykle. Pojďme na to!

Kondice střeva je klíčová pro naše zdraví, vitalitu a duševní kondici. Tenké střevo z pohledu tradiční čínské medicíny spadá pod element ohně stejně jako srdce, štítná žláza a cévní systém. Pokud máme element ohně v rovnováze, cítíme ve svém životě naplnění, umíme rozlišit podstatné věci od nedůležitých. Dokážeme jasně myslet a máme ke světu radostný postoj.

Co všechno střevo v těle ovlivňuje?
→ imunitu
→ slizniční odolnost
→ psychickou odolnost
→ míru toxicity, která tělem cirkuluje
→ přemnožení nevhodných bakterií a virů

Jak poznat narušení funkčnosti střeva?
→ nadýmání, zácpa, průjem
→ bolesti v bederní oblasti páteře
→ migrény
→ deprese
→ chronická únava
→ poruchy spánku
→ změny hmotnosti
→ kožní problémy
→ ploché nohy (ano, v těle je vše propojené, i takto se může projevovat dlouhodobý problém ve střevě)

Tip!
Koliky u malých miminek po masáži plosky nohy (klínové kosti) poleví, dochází k uvolnění prdíků a bolest bříška je daleko mírnější. I vy dospělí, pokud pociťujete střevní diskomforty, pracujte s klínovou kostí nártu pravidelně např. večer masírujte, proklepávejte, uvolňujte celou klenbu nohy… Vězte, Vaše střevo to ocení!


Pojďme se na střevní mikrobiom podívat trochu jinak, jako na mikrosvět uvnitř nás.

Téma střevo, jeho osazení mikroorganismy a síla imunity je často ve veřejných diskuzích zmiňované a pro mnohé téma již vyjasněné. Tento neviditelný řád v našich střevech se nazývá symbióza. Ano, jedná se o oboustranně prospěšný proces. Pokud my kvalitně mikrobiom vyživíme, pomůže nám trávit potravu, produkuje některé vitamíny (B12, K2), podporuje nepřímo hormonální systém a tvorbu serotoninu.

Mít ve střevě prospěšné mikroorganismy nám zaručí lepší kondici sliznice střeva, a tím i dobré imunitní reakce, snížení zánětů v těle, psychickou kondici a celkovou odolnost. Snížíme tím možná rizika chronických onemocnění např. kožní alergie, diabetes, astma, autoimunitní, kardiovaskulární choroby, potravinové intolerance. Střevní mikrobita také určuje naše reakce na stresovou zátěž.

Jak se máme dobře starat o svůj mikrobiom?

Osídlete sliznice!

Posilte poměry prospěšných kultur ve střevě kvalitními probiotiky. Když pravidelně budete po dobu 3-6 týdnů užívat probiotika zvýší se poměry „dobrých” mikroorganismů ve střevě vůči nevhodným.

Dejte svému mikrobiomu najíst!

Důležitá je opět strava. Těmto malým mikroorganismům musíte dát vhodnou výživu, pak už budou pracovat pro vás. Jídlo by mělo obsahovat dostatek vlákniny tzn. ke každé porci jídla půl talíře zeleniny zaměřte se na rozmanitost barev i druhů a čerstvost.

Velmi prospěšné mohou být i divoké jedlé bylinky (listy bršlice, pampelišky, řeřišnice, jitrocele a ptačinec žabinec). U sladké snídaňové kaše si dopřejte hrnek ovoce ideální jsou bobuloviny a sezónní tuzemské plody. Vynechte přemíru sladkostí, polotovarů a rafinovaných tuků, ty totiž vyživí neprospěšné mikroorganismy jako jsou plísně, viry a paraziti.

Jezte v pravidelných časových intervalech a nechejte tělo i od jídla na 14/16 hodin odpočinout. Např. jezte od 8 do 17/18 hodin a pak až ráno.

Omezte toxickou zátěž!

Eliminujte chemické působení na své střevo, které vede k disbióze ve střevech. Omezte užívání léků proti bolesti, antibiotik a pesticidů. Zkuste se zaměřit na změnu. Řešte své problémy s bolestí komplexně /a ne podáním brufenu/. Investujte do kvalitního ekologicky pěstovaných potravin. Uvidíte-li život v jiných souvislostech tělo obnoví svou sílu, svůj potenciál.

Pohlaďte své střevo bylinným čajem!

Vhodně zvolená kombinace bylin umí se sliznicí střeva hotové divy. Bylinky obsahující hořčiny zesílí trávící procesy a tím se sníží tlící procesy ve střevě a podpoří se proces trávení živin. Např. smetanka lékařská, zeměžluč lékařská, okolíkatá, jablečník lékařský, hořec žlutý, puškvorec obecný.

Bylinky obsahující slizoviny umí povrch střeva zahladit a obnovit jeho ochranou bariéru např. sléz maurský, jitrocel kopinatý, len setý, růže.

Tip!
Jablečné pyré:
pro obnovu sliznice střev, pro snížení mikrozánětů ve střevě a eliminaci propustnosti toxinů do krve
- jablíčka /farmářská/ 2 ks
- skořice ceylon 1 ks
- lžička chia semínek
Vaříme ve filtrované vodě cca 10 min. Jíme každé ráno cca 20 min před snídaní a každý večer cca 1-2 hod. před spaním po dobu 3-6 týdnů.

Pro letní dny je vhodná syrová varianta:
jablíčka 1-2 ks
granátové jablko 1/2-1 ks
skořice ceylon mletá
chia semínko 1lžička
limetka 1/2 čajové lžičky
voda 150 ml
Vše rozmixujeme a jíme také 2x denně ráno/večer mimo jídlo.